Vrijdag 14 juni waren we op expeditie in eigen stad: Fietsverhalen. Een inspirerende toer, langs lokale creatieve ondernemers, broedplaatsen, ateliers en studio’s. “Als Keicollectief zijn we aan elkaar verbonden doordat we allemaal creatieve ondernemers zijn in een geografisch gebied; de Keistad. Die twee dingen (creativiteit en locatie) willen we met een fietstocht fysiek bij elkaar brengen.” Aldus Rufus de Vries (fotograaf en team Keicollectief), die deze fietstocht tot in de puntjes heeft uitgezet.

Welke plekken we allemaal bezochten?

  1. De Volmolen: een pop-up culturele broedplaats in de stadsmuur van Amersfoort. Toen de voormalige eigenaren uit het huis trokken kwam het leeg te staan. Een mooie kans voor een creatief initiatief en zo ontstond de Volmolen. In de Volmolen vind je flexibele flexplekken voor creatieve ondernemers, een school voor Dj’s in spe, een kleine ’thuisbioscoop’, een expositie ruimte en nog veel meer.
  2. De grote koppel: We gingen langs bij de werkplek van Marielle Schuurman. Als grafisch ontwerper en illustrator werkt ze graag in een inspirerende ruimte. Samen met een aantal andere ondernemers hebben ze een lichte, creatieve werkplek gecreëerd met uitzicht op de Eem. Binnenkort is hier ook een Koffie & Go, een aanrader; wij hebben namelijk een geweldige koffie-maak-machine gespot!
  3. FASadE / De stad van Cahen: Via de Muurhuizen kwamen we uit bij de Stad van Cahen. Hier stond Irene Edzes van FASadE ons op te wachten. De stad van Cahen is een architectonisch wonder, met een enorm glazen dak en open ruimte. Het valt niet bij iedereen in de smaak, maar met het mooie weer konden wij het glazen dak wel heel erg waarderen. Naast FASadE zijn er nog meer ondernemers die gebruik maken van deze bijzondere locatie. Op begane grond is er een wisselende expositie van kunstenaars uit de omgeving.
  4. Rustenburg / Tamara Sturm: Het was tijd om verder te fietsen naar een wijk die voor veel van ons nog erg onbekend was: Rustenburg. En de naam zegt het al, dit is een hele rustige wijk met veel groen. Voor Tamara is haar stem haar werk. Ze spreekt verschillende teksten in voor bedrijven. Tijdens onze stop bij haar adres vertelde ze ons over de wijk Rustenburg.
  5. Trefpunt / Rufus de Vries: Rufus woont in de wijk Randenbroek en hij liet ons zien hoe ze daar bezig zijn met het organiseren sociale connecties. We gingen langs bij Trefpunt, een ontmoetingsplek voor mensen uit de wijk. In een tijd waarin we ons meer als individu ontwikkelen is het moeilijk om mensen in een wijk samen te brengen. Eenzaamheid is een groot probleem geworden en initiatieven als Trefpunt zijn daarom belangrijk.
  6. De koffiebus: Tijd voor een fietspauze, tijd voor koffie! En dat deden we bij de Koffiebus. Deze hippe bus schenkt niet alleen koffie, het schenkt ook aandacht. Aandacht aan mensen die wel een praatje kunnen gebruiken. Ook dit initiatief, dat bijna volledig op vrijwilligers draait is gericht op het ontwikkelen van sociale connecties voor mensen in de wijk. En ze schenken ook nog eens hele goede koffie.
  7. Nieuwe Erven: De cultuurboerderij Nieuwe erven is een hemels stukje grond midden in de stad. Het ene moment fiets je in een nieuwbouwwijk en het andere moment loop je in een groene tuin met een idyllische oude boerderij. Bij Nieuwe erven worden onwijs leuke creatieve concepten uitgewerkt. Er zijn comedy-avonden, theaterstukken van toneelgroepen uit de buurt, jamsessies, nieuwe bandjes en nog veel meer. Zeker de moeite waard om eens te bekijken! Bedankt Hannah Ebbinge voor deze toer.
  8. Houtdraaien met Ruben van der Scheer: Het atelier van Ruben zit verscholen in een gezellig stads wijkje aan de Leusderweg. Twee grote deuren openen zich voor ons en daar staat Ruben tussen allemaal bewerkt en onbewerkt hout. Ruben maakt creatieve producten uit mooie stukken hout. Hij omschrijft het als houtdraaien. Een prachtig ambachtelijk vak.
  9. Het glasatelier van Mirjam Achterkamp: Na het atelier van Ruben mochten we ook een kijkje nemen bij Mirjam, kunstglazenier. Mirjam maakt onder andere vrij werk van glas, zoals glas in lood, glasblazen of glasfusing. Mirjam werkt ook in opdracht en ze geeft ook workshops waarbij je meer kunt leren over deze kunst met glas.

Na deze mooie fietstocht sloten we de dag af met een drankje bij Nul33. Proost op een geslaagde creatieve tour door Amersfoort!