‘Keicollectief is er voor de creatieve ondernemer in Amersfoort – AD’

Anouk van Ravenhorst en Willemieke van den Brink – Gouwentak misten een netwerk, speciaal voor creatieve ondernemers. Dus besloten ze dat zelf maar op te richten: dat werd het Keicollectief.

Lisa Vogel schreef een mooi artikel over de start van het Keicollectief. Wist je bijvoorbeeld dat wij allebei niet uit Amersfoort komen? Lees meer over de start en onze doelen voor het netwerk in het artikel dat Lisa voor ons schreef.

Lees het artikel hier terug

De Amersfoortse Willemieke van den Brink en Anouk van Ravenhorst misten een netwerk, speciaal voor creatieve ondernemers uit deze regio. En dus richten ze er zelf één op: het Keicollectief. 

,,Ik kende nog helemaal niemand in Amersfoort en wilde in contact komen met andere creatieve ondernemers”, vertelt Willemieke. ,,Dat bleek niet makkelijk. Er zijn wel netwerken, maar met de meesten wordt weinig meer gedaan of je vindt er simpelweg geen aansluiting bij. Als designer heb je er helemaal niets aan om te gaan sparren met een advocaat.”

De twee, allebei 27 jaar, kennen elkaar van de kunstacademie in Zwolle en begonnen vijf jaar geleden allebei hun eigen bedrijf. Willemieke werkt als social designer en Anouk is foto- en videograaf. Toevallig bleken ze jaren later allebei in Amersfoort te wonen. 

Anouk: ,,We spreken sindsdien regelmatig af om te sparren en samen te werken. En dat is zó fijn. Toen dachten we: waarom kan dit niet groter? In Zwolle en Utrecht vind je genoeg netwerken, maar in Amersfoort misten we een initiatief waar je andere creatieve ondernemers kunt ontmoeten. Het is veel nuttiger om af en toe samen op één locatie te werken en te delen waar je als ondernemer tegenaan loopt in ons vakgebied. Als je in loondienst werkt, hoef je niet te dealen met een administratie, onderhandelingen en het zoeken naar nieuwe opdrachtgevers. Het is waardevol, inspirerend en nuttig om dit met anderen te kunnen delen.”

,,En dus besloten we zelf het heft in eigen handen te nemen”, vult Willemieke aan. ,,Want creatieve ondernemers, van modeontwerpers tot interieurstylisten, heb je hier zeker. Alleen, je zult ze niet snel tegen het lijf lopen op de standaard netwerkborrels.” 

Ongemakkelijk
Met het Keicollectief willen de twee onderneemsters meer ontmoetingen creëren tussen andere creatieveilingen uit Amersfoort die eigen baas zijn. Met netwerkborrels die vooral niét ongemakkelijk zijn. Willemieke: ,,We willen absoluut geen ongemakkelijke visitekaartjes-uitdeel-show, zoals het er op de meeste borrels aan toe gaat. Ik vind het altijd heel suf om jezelf te moeten verkopen. Een netwerkborrel bezoeken is natuurlijk al een drempel, dus die willen wij zo laag mogelijk houden. Tijdens onze allereerste borrel in april, hebben we een ‘wall of fame’ gemaakt. Iedereen kon er na afloop zijn of haar visitekaartje opplakken. Elke tafel had een thema met een onderwerp en zo verliepen de gesprekken meteen een stuk natuurlijker.” 

Inmiddels volgen zeventig ondernemers het Keicollectief op de voet via keikollectief.nl en zo’n twintig zelfstandigen zijn lid geworden van het nieuwe netwerk. ,,Het wordt heel enthousiast ontvangen en veel ondernemers vonden een netwerk als deze een groot gemis. De volgende borrel staat al op de agenda”, vertelt Anouk. ,,De bedoeling is dat we dit één keer per maand gaan doen en we hopen dat er spontane ontmoetingen uit gaan voortvloeien. Nu is het Keicollectief nog digitaal, maar we dromen ervan om in de toekomst een pand te kunnen huren om een creatieve broedplaats te creëren voor ondernemers.”

keicollectief netwerk creatieve ondernemers in DeStadAmersfoort