Er is inmiddels genoeg over jullie geschreven. Ik wil dan ook niet óver jullie schrijven maar náár jullie schrijven. Ik hoop van harte dat ik jullie bereik met deze column want ik voel me een beetje schuldig en ik hoop dat ik jullie een ander perspectief mag bieden.
Ik ben moeder van vier millennials en in de tijd dat jullie gevormd werden heb ik twaalf jaar aan jullie onderwijs gegeven. Wat heb ik niet gezien en wat heb ik fout gedaan dat jullie denken dat jullie falen als iets niet lukt?

Column door Rita Hunink van Sterken Sterkt (coach)

Een van jullie zegt het als volg in een serie van EenVandaag (1):
‘’Als je maar hard genoeg werkt kun je alles worden wat je wil, wat wij horen is: je moet alles kunnen, je moet alles zijn en je moet alles doen. Op het moment dat je niet aan al die verwachtingen kunt voldoen, vanuit de maatschappij,  je ouders , je vrienden om je heen dan heb je het gevoel dat je aan het falen bent en dan zoek je dat faalaspect, die oorzaak bij jezelf want dan heb jij gefaald! Want alles is mogelijk dus als het niet lukt is het je eigen schuld”.


Ik vraag me af wat er is misgegaan waardoor jullie de overtuiging hebben dat elke keuze die gemaakt wordt niet gemaakt omtrent NU maar allemaal om het uiteindelijke doel; zo hoog mogelijk op de carrière ladder terecht komen.
Geen wonder dat de meerderheid van jullie stress ervaart.
Ik kon mijn oren niet geloven maar zag aan jullie dat jullie dit echt zo ervaren. Ik ging het navragen bij een van mijn kinderen, hoe zij hier tegenaan kijkt. Ze bevestigde het beeld dat jullie schetsen en kwam met voorbeelden die erg lijken op wat jullie mij al lieten weten.  Ik ben daar erg van geschrokken en vertwijfeld vroeg ik of een opvoeding, die naar mijn beleving een ander geluid heeft laten horen, dan niet zwaarder woog dan de druk van de maatschappij? Nee dus.
Een hoogleraar Arbeidsmarkt zei in diezelfde serie: “Ze moeten nog 50 jaar werken en vallen nu al uit. Dan wordt de weg naar pensioen heel lang. Je moet zuinig zijn op de jongeren die je hebt”
Ik wil graag zuinig op jullie zijn. Ik dacht ook dat ik dat was. Wat kan ik doen waardoor jullie het ook echt horen en gaan geloven? Niet omdat jullie dan zo lang mogelijk ‘productief’ zijn maar omdat ik  jullie het van harte gun om gelukkig te zijn, om niet faalangstig te zijn, om geen/minder stress te ervaren! Want het leven in het hier-en-nu is belangrijker of minstens net zo belangrijk als straks-en-later.
Hier alvast een tegengeluid op de druk die jullie vanuit de maatschappij ervaren:
Je bent NIET wat je bezit
Je bent NIET wat je presteert
Je bent NIET wat andere over je zeggen (2).

Meld je aan voor de workshop Alles kunnen, alles zijn en alles doen? Speciaal voor creatieve ondernemers uit Amersfoort geeft Rita Hunink in samenwerking met het Keicollectief een workshop over presteren in een tijd waar perfectionisme overheerst. Met andere creatieve ondernemers werk je samen aan jullie doel; zodat je straks meer ontspannen in je leven (en bedrijf) kunt staan. Je koopt al een kaartje voor 31,50.

(1) Een vandaag: Millenials
(2) uit: het leven van de geliefde, (Henry Nouwen 2011)

ondernemer workshop stress Rita Hunink Coach